Δεύτερο «φεγγάρι» ανακοίνωσε η NASA (video)

Η σχέση της Γης με το φεγγάρι δεν είναι πλέον αποκλειστική. Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει ένα δεύτερο, μίνι-φεγγάρι σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας, που είναι εδώ ίσως μόνο τα τελευταία περίπου 100 χρόνια, αναφέρει η NASA.


Αυτό το δεύτερο φεγγάρι φαίνεται να είναι ένας πρόσφατα εγκλωβισθείς απ΄την βαρύτητα αστεροειδής, και ο «χορός» του με τη Γη μπορεί να είναι φευγαλέος, διαρκώντας μόνο για μερικούς αιώνες. Ακόμα, είναι ένα αξιοσημείωτο γεγονός που αποδεικνύει πόσο δυναμική είναι η βαρυτική σχέση μας με αντικείμενα κοντά στη Γη.

Το παραπάνω βίντεο παρουσιάζει με λεπτομέρεια την πορεία της τροχιάς της νέας σελήνης καθώς κλιδωνίζεται πάνω και κάτω σαν μικροσκοπική σημαδούρα πάνω σε κύματα νερού. Όπως είπε η NASA, το αντικείμενο είναι μικρό, με μήκος περίπου 40 μέτρα και όχι περισσότερο από 100 μέτρα πλάτος, το οποίο είναι πιθανώς ο λόγος που πήρε τόσο καιρό για τους επιστήμονες να το εντοπίσουν (εντοπίστηκε, μόλις τον περασμένο Απρίλιο). Η απόστασή του από τη Γη κυμαίνεται μεταξύ 38 και 100 φορές την απόσταση του πρωτογενούς δορυφόρου του πλανήτη μας.

Ο νεοανακαλυφθείς δορυφόρος πήρε το όνομα αστεροειδής 2016 Ηο3, αν και σίγουρα θα πρέπει να βρεθεί ένας πιο χαρισματικός τίτλος κάποια στιγμή σύντομα. Οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν επίσης ότι ο διαστημικός βράχος δεν είναι απειλή για τον πλανήτη μας ή το φεγγάρι.

«Η τροχιά του αστεροειδούς γύρω από τη Γη το παρασύρει λίγο μπροστά ή πίσω από χρόνο σε χρόνο, αλλά όταν το παρασύρει προς τα εμπρός ή προς τα πίσω, η βαρύτητα της Γης είναι ακριβώς αρκετά ισχυρή για να αντιστρέψει την κλίση και να κρατήσει τον αστεροειδή, έτσι ώστε ποτέ δεν περιπλανιέται πιο μακριά από ό, τι περίπου 100 φορές την απόσταση της σελήνης», δήλωσε ο Paul Chodas, διευθυντής του Κέντρου της NASA για Μελέτες Αντικειμένων κοντά στη Γη (NEO) στο Jet Propulsion Laboratory στην Πασαντένα της Καλιφόρνια. «Το ίδιο αποτέλεσμα εμποδίζει επίσης τον αστεροειδή να πλησιάζει πολύ πιο κοντά από ό, τι περίπου 38 φορές την απόσταση της σελήνης. Στην πραγματικότητα, αυτός ο μικρός αστεροειδής πιάνεται σε ένα μικρό χορό με τη Γη.»

«Οι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι 2016 Ηο3 υπήρξε ένας σταθερός οιονεί δορυφόρος της Γης για σχεδόν έναν αιώνα, και θα συνεχίσει να ακολουθεί αυτό το μοτίβο ως σύντροφος της Γης για αιώνες ακόμη», πρόσθεσε.


Σχόλια